Skip to main content

logo new2

מזונות המשפיעים על בריאות השיניים והפה

קיימים מזונות מסוימים, אשר פוגעים בבריאות הפה והשיניים. אין צורך להימנע מהם לחלוטין, אך בהחלט שלהגביל את היקפי הצריכה שלהם.

מזונות המשפיעים על בריאות השיניים והפה

במקום הראשון נמצאים הקרקרים. הקרקרים, ולא הממתקים, הם כנראה המזון המסוכן ביותר לבריאות הפה. הפחמימות המרכיבות את הקרקרים מתפרקות במהירות בחלל הפה ובחלוף מספר שניות הופכות לסוכר עבור החיידקים הפתוגניים. אם מאוד התחשק לכם קרקרים אך ברצונכם גם להגן על השיניים, נסו קרקרים נטולי חיטה, כאלה המורכבים מזרעים ואגוזים בלבד.

פירות יבשים. המונח "פרי" נשמע נהדר, אבל במקרה של פירות יבשים והשפעתם על בריאות השיניים שלנו לא כך הדבר. הפירות היבשים נטולי מים ואילו כל מה שנשאר בהם לאחר הליך הייבוש דומה לקרמל דביק שמזין אצת המיקרוביום של הפה בסוכר. פירות שלמים וטריים הרבה יותר בריאים לפה שלנו, בין היתר, בגלל שהם מכילים מים.

משקאות מוגזים. כן, אפילו משקאות דיאט. בנוסף להיותם רוויים בסוכר, משקאות מוגזים רבים הינם חומציים מאוד. בסולם ה-pH לרבים מהם יש דרוג גבוה של 2 עד 3, אשר נחשב לחומצי מאוד גם בהשוואה למשקאות כמו קפה. העלאת החומציות בפה גורמת לריקבון ולדלקות בחניכיים ולדיסבקטריוזיס כללי בחלל הפה. אם אתם ממש רוצים לפנק את עצמכם במשקאות מוגזים אך עדיין להגן על השיניים, הקפידו לשתות אותם לזמן קצר והימנעו משתייתם למשך שעות ארוכות. שטפו את הפה במים מיד לאחר מכן כדי לספק חיץ לשיניים. המתינו כ-45 דקות ולאחר מכן צחצחו את השיניים.

פתריית תה (קומבוצ'ה). הקומבוצ'ה נחשב לרוב למשקה בריא מאחר והוא מכיל בתוכו חיידקים מועילים ונוגדי חמצון רבים המסייעים לגוף להילחם במחלות. עם זאת, מינים שונים של קומבוצ'ה עשירים בתוספות סוכר ואינם מכילים למעשה את החיידקים הפעילים. כדי ליהנות מקומבוצ'ה שטובה לבריאות הפה והמעיים, חפשו על המדפים כזו שיש בה חלקיקים גלויים (שהם למעשה שאריות חומר הגלם) וללא תוספות סוכר. יש לשטוף את הפה לאחר האכילה ואחרי 45 דקות יש לצחצח שיניים כדי למנוע התקפי חומצה מחיידקים אוהבי סוכר.

שעועית ועדשים. מזונות אלו נחשבים בדרך כלל בריאים ויש לכך סיבה טובה. עם זאת, קטניות אלה מכילות גם חומצה פיטית הגורמת לפגיעה בשיניים. תרכובת זו נקשרת לחומרים מזינים כמו סידן, זרחן, ויטמין D ומגנזיום ועלולה להקשות על ספיגתם בפה. מחסור בחומרים מזינים אלה יכול לגרום להיווצרותם של חורים ודלקות בחניכיים. החדשות הטובות הן ש-שעועית ועדשים ללא עודף חומצה פיטית תורמים לבריאותנו. על מנת למזער את כמויות החומצה הפיטית בדגנים השרו את השעועית, העדשים והדגנים האחרים למשך הלילה לפני אכילתם. כמו כן, ניתן לקנות דגנים מונבטים, בהם תכולת החומצה הפיטית מופחתת.   

ד"ר בוריס מזריצקי
04-8511571